scheidingsprofessionals

Werkt u met kinderen die de overgang maken van één huis naar twee huizen? Of met kinderen die in twee huizen wonen, of één hoofdverblijf hebben en regelmatig verblijven bij hun andere ouder? Misschien werkt u met scheidende partners, of met ouders die gaan apart wonen of al apart wonen. Bent u bemiddelaar in familiezaken of advocaat of notaris, of justitieassistent of begeleider in een bezoekruimte? Wat wilt u weten? Waarover wilt u reflecteren?

Zoekt u inspiratie om via de ouders interventies te doen gericht op het welbevinden van hun kinderen? Wat kunt u professioneel doen met het gegeven dat ‘spreken, weten waarom, meetellen, niet klem zitten’ het welbevinden van kinderen ten goede komt?

Deze Tweehuizensite voor scheidingsprofessionals is voorlopig beperkt tot een verwijzing naar het boek Ik tel mee!. Dit werkboek biedt praktische handvatten om kinderen vanuit een professionele rol extra ruimte te geven. De interventies zijn beschreven in het kader van ouderschapsbemiddeling maar zijn ook van toepassing in andere werkcontexten.

Het boek neemt u eerst mee naar wetenschappelijk onderzoek. Wat steunt kinderen? De ouders zijn veruit de beste experts om hun kinderen doorheen de scheiding te helpen. Verstevig de ouders en je verstevigt hun kind. Wat kunnen kinderen en ouders doen om de last van een scheiding draaglijk te houden? Kijken door de ogen van wetenschap, kinderen en ouders is een omweg om uiteindelijk met?/ eigen ogen te kijken. Hoe kunt u kinderen steunen door hun ouders te steunen?

In het boek zit een DVD met de film kindgerichte ouderschapsbemiddeling. De film toont hoe een bemiddelaar ‘ouder zijn’ naast ‘ex-partner zijn’ zet, hoe een bemiddelaar ouders uitnodigt om hun kinderen te laten meetellen in de regelingen, en hoe ouders rekening houden met wat hun kinderen belangrijk vinden. De bemiddelaar in het rollenspel is een therapeut-bemiddelaar. De rollenspelen worden afgewisseld met commentaar van een advocaat-bemiddelaar en een notaris-bemiddelaar.


Bekijk hier de doorbladerbare pdf van het boek Ik tel mee!


U kunt het overzicht en de inhoudstafel van het boek bekijken. In het boek staat de volledige tekst van de Tweehuizensite voor kinderen, en onderdelen van de tekst van de Tweehuizensite voor jongeren en van de Tweehuizensite voor ouders. Deze onderdelen zijn niet opgenomen in de inhoudstafel op de site. Misschien bent u geïnteresseerd in wat uitleg over het project waarin het boek tot stand kwam.

Top